Dromen moet je waarmaken! Dit roepen mensen vaak als reactie op iemand die gepassioneerd vertelt wat hij of zij ooit nog wil doen. Vraag je vervolgens of men zélf zijn of haar droom heeft waargemaakt, dan krijg je vaak een antwoord als: “Ik heb geen grootse dromen” of “Ooit wel, maar nu heb ik verplichtingen, een gezin, baan en hypotheek”. Soms krijg je een eerlijke ‘nee’. Zelden een volmondige ‘ja!’. Waarom is dit zo? Wat kun je doen om te zorgen dat jij binnenkort wél kan zeggen dat jij jouw droom hebt waargemaakt?
Strijden met jezelf tegen comfort
Groots dromen is voor veel mensen al een uitdaging an sich. Nog meer mensen stoeien om dromen daadwerkelijk waar te maken. Dat laatste is niet zo gek. Je eigen interne realist schiet graag en met gemak gaten in zo’n droom. De tijd zegt: het is niet het goede moment. En twijfel draait meer dromen de nek om dan falen ooit deed. Win je de interne strijd, dan zijn er altijd nog genoeg externe factoren of mensen die je maar al te graag van je pad houden.
Ook ik heb hier veelvuldig mee gestoeid. Als cum laude afgestudeerde uitstel-aap, met een enorm kritische zelf en een omgeving vol verlammende realiteitszin. Het was de perfecte cocktail om lekker comfortabel te blijven hangen in het dromen en deze niet waar te maken.

Dit helpt
Door het stoeien heb ik een aantal dingen voor mezelf weten te veranderen en ontdekt wat werkt om dromen wel waar te maken. 7 dingen die mij enorm helpen zijn:
1. Je echte verlangen doorgronden
Bedenken waarvan je droomt lijkt relatief makkelijk, maar echt naar jezelf luisteren is veel moeilijker. Is die droom écht wat je graag wilt? Of zit er een ander verlangen achter? Om dit te ontdekken moet je letterlijk een kritisch gesprek voeren met jezelf en wat lagen wegpellen.
Hoe doe je dit? Door jezelf herhaaldelijk te vragen: ‘Waarom?’.
Begin met de vraag ‘Waarom wil ik dit?’. Schrijf dit op. Vervolgens graaf je een laagje dieper door nogmaals de waarom-vraag te stellen. ‘Waarom wil ik wat hier staat, wat schuilt erachter?’. Daarmee ontdek je: ‘Waar verlang ik naar?’. Vraag jezelf daarna: ‘Waarom verlang ik hiernaar?’ Beantwoord de waarom-vraag minimaal 3x en schrijf alle antwoorden op.
Bijvoorbeeld: ‘Ik wil op wereldreis.’ Waarom? ‘Om meer van de wereld te zien.’ Waarom wil je dit? Omdat…
Het uiteindelijk antwoord lees je vervolgens hardop aan jezelf voor. Je zal merken dat het hardop uitspreken het echt maakt. En – als je eerlijk bent geweest – het antwoord je ook raakt.
BAM, je hebt zojuist je echte verlangen gevonden. Je hebt met je hoofd én hart geluisterd naar je eigen ik. Dáár doe je het voor.
2. Belemmerende gedachten defineren
Iedereen heeft ze; belemmerende gedachten. Soms is het je rationele denken, vaker is het irrationeel en zijn het een stel protesterende beren op de weg. Helaas is ons systeem geprogrammeerd en verslaafd aan zekerheid en comfort. Het zijn verdedigingsmechanismen voor als jij iets geks in je hoofd haalt.
Daartegen helpt maar één ding. Laat deze gedachten gewoon ontstaan en schrijf ze op. Vraag jezelf vervolgens per belemmering: ‘Wat als dit geen bezwaar is?’
3. Beseffen ‘wat wil ik ervoor opgeven’
Ik geloof dat je bij elke keuze die je maakt ook altijd iets achterlaat of opgeeft wat goed was. Je moet je dus niet focussen op de vraag: ‘Hoe graag wil ik dit?’. De vraag die je jezelf moet stellen is: ‘Hoeveel pijn heb ik ervoor over om het te proberen?’
Een droom najagen creëert een mogelijkheid, maar heeft geen succesgarantie. Het is zekerheid inwisselen voor nieuwsgierigheid en het onbekende. Het is goed om ook hiervoor dicht bij jezelf te blijven. Focussen op je eigen pad betekent ook de grenzen voor dat pad bepalen.
Je mag dromen van een nieuwe carrière, maar daarvoor je financiële zekerheid niet willen opgeven. Je mag dromen van een wereldreis, maar liever niet door onveilige landen reizen. Je mag dromen van het lopen van een marathon, maar niet elke week willen trainen.
De conclusie kan soms zijn dat het dromen genoeg is en het geen realiteit hoeft te worden. Dat is compleet valide en oké.
4. Grenzeloos dromen, maar klein beginnen
Het mooiste aan dromen: het kan niet gek genoeg zijn en alles mag. Wil je ooit naar de maan? Tof, dat kan! Wil je stoppen met werken op je 40ste? Doen, het kan! Wil je eigen wijn gaan produceren? Lekker, dat kan!
Wij gingen op wereldreis zonder einddatum. Omdat het kon. De wereld is echter groot en de keuzes enorm. Om tot actie te komen maakten we het klein en beantwoorden afzonderlijk van elkaar deze vragen: ‘Wanneer gaan we weg?’ ‘Hoe gaan we reizen?’ ‘Hoe lang blijven we weg?’ ‘Welke 3 dingen moet de reis bevatten?’ ‘En waar ben je bang voor?’.
Onze wereldreis zonder einddatum hing daarna op slechts 6 post-its aan de muur. Van dromen naar uitvoer. Het is eenvoudig simpel en toch hetgeen waar de meeste dromen sneuvelen blijven hangen. Maak het klein!
5. Alleen samen
Alles uit jezelf moeten halen en het alleen doen vraagt om onmogelijk veel zelfvertrouwen, discipline en narcistische dosis eigenwijsheid. Deel je droom daarom met mensen om je heen. Alleen door dat al te doen, zet je een stapje dichter bij het realiseren ervan. Kies hiervoor wel de juiste mensen. Kies niet degenen die extra beren op de weg gooien. Deel het met mensen die met je mee durven te dromen en je verder helpen.
Het kan je helpen om momenten dat je eigen twijfel toeslaat. Het kan helpen om andere mogelijkheden te zien. En de belangrijkste reden: delen creëert geluk.

6. Vergelijk niet, maar laat je inspireren
Het lastige aan dromen realiseren is dat je vaak ook gaat vergelijken met anderen die een vergelijkbare droom hebben waargemaakt. Dat moet je dus niet doen ;-). Het gras lijkt altijd groener bij een ander. Wat mij helpt? Elke keer als je jezelf hierop betrapt, hardop ‘kappen!’ roepen.
Wat je wel moet doen? Laat je inspireren door anderen. Het helpt om te horen, lezen of zien dat hetgeen jij najaagt mogelijk is. Omring je dus met inspiratie en mensen die je motiveren dat het kan. Niet met dingen die je afhalen van je droom.
“Maar die anderen zijn veel beter, slimmer en creatiever”. KAPPEN!
7. Reflecteer steeds weer
Blijf onderweg naar en tijdens het realiseren van je droom kritisch. Reflecteer periodiek met de vraag: ‘Doe ik nog steeds wat goed voelt?’ ‘Klopt het wat ik aan het doen ben?’ ‘Zijn er dingen die ik moet aanpassen?’
Dit kan je alleen, maar gaat nog makkelijker sparrend met iemand anders. Omdat diegene nét weer een andere denkwijze heeft en je een kritische spiegel kan voorhouden. Je zal verbaast zijn hoe makkelijk je soms van je pad bent geweken. Of dat je erachter komt dat het voor jezelf toch om iets anders ging en deze route niet meer klopt (ga dan terug naar punt 1).
Bonus: Gaan en niets voor lief nemen
De belangrijkste: gewoon gaan! Doe het gewoon. Om 2 redenen.
Vooraf lijkt het altijd veel ingewikkelder dan het daadwerkelijk is als je bezig bent. Als je de eerste stap hebt genomen, ontstaan dingen en is het een organisch proces. Het is minder groot dan je van te voren had ingebeeld.
Reden twee: beter geprobeerd dan onwetend met spijt achterblijven. Heel veel mensen die we onderweg hebben ontmoet, zeiden: ‘Had ik het ook maar gedaan. Ik heb niet de moed gehad om ervoor te kiezen’. Je droom waarmaken heeft niets met de juiste omstandigheden, tijd of geld te maken. Uiteindelijk komt het neer op durven luisteren naar je verlangen en dan gewoon gaan!
En neem niets dat je onderweg meemaakt of tegenkomt voor lief. Geniet vol van de mooi dingen, lach achteraf keihard om wat niet goed ging en stop nooit met nieuwsgierig te blijven ontdekken!
Dan kan je altijd volmondig zeggen: Ik heb mijn dromen waargemaakt.